Har jeg brug for en Scanning?
Det korte svar er nej, man behøver kun i sjældne tilfælde en ultralydsscanning, MR-scanning eller et røntgenbillede. Svaret er selvfølgelige en smule mere nuanceret end det. Når man alligevel siger at det ofte vil være helt unødvendigt med scanninger eller røntgenbilleder, skyldes dette, at i langt de fleste tilfælde vil disse ikke bidrage med nyttige oplysninger. Dette har afgørende betydning for hvilken behandling du skal have. For at kunne forklare hvorfor det meget sjældent er nødvendig med et røntgenbillede eller en scanning, skal man ført kigge på hvad det er de enkelte metoder er gode til at undersøge. Derefter skal man tage højde for hvad der er normalt at finde hos raske personer uden nogen form for gener eller smerter.
Hvad er et røntgenbillede, MR-scanning eller ultralydsscanning?
Røngtenbillede: Dette er den ældste og mest almindelige metode til at se ”ind” i kroppen. Her sendes røntgenstråler gennem kroppen. Røntgenstrålerne har sværest ved at passere igennem knogler og lettere ved at gå igennem muskler og fedt. Netop derfor vil knogler absorbere mere røntgenstråling end andet væv hvorfor disse vil fremstå som hvide på billederne. ”Blødt” væv til gengæld så som muskler og fedt vil fremstå mørkt.
MR-Scanning: Dette er en nyere teknik, hvor kroppens ikke udsættes for røntgenstråling. I stedet dannes billederne ved hjælp af kraftige magnetfelter. Modsat røntgen kan en MR-scanning vise både blødt og hårdt væv og er således god til at undersøge dybere strukturer der er omgivet af knogle som f.eks. hvis man gerne vil så båndskiverne mellem ryghvirvlerne.
Ultralydsscanning: Ultralydsscanning er en nyere metode der efterhånden har vundet stort indpas i det danske sundhedssystem. En ultralydsscanning fungerer lidt ligesom et ekkolod, hvor der sendes lydbølger afsted og når det rammer de underliggende strukturer sendes de tilbage. Da lydbølgerne ikke kan gå gennem knogler vil de fremstå som hvide på billederne mens bølgerne går bedst gennem væske, der vil fremstå som sort. Ultralydsscanning giver det bedste billede af overfladiske strukturer så som muskler og sener, mens det er mindre optimalt til dybere strukturer.
Hvad kan man bruge en scanning eller et røntgenbillede til?
Da røntgenstråler passere let gennem blødt væv mens hårdt væv, såsom knogler vil stå frem på billederne, er denne teknik velegnet til f.eks at se efter brud på knogler, mens den ikke vil være nyttig til at se efter skader på blødt væv så som muskler. Ønsker man at undersøge overfladiske muskler eller sener vil en ultralydsscanning være optimal, mens denne teknik ikke er god til at undersøge knogler. Faktisk kan man kun se overfladen på en knogle med en ultralydsscanning. Ønsker man at kigge på knogler eller andre dybereliggende strukturer er en MR-scanning det bedste valg. Så kort sagt, alt efter hvad man ønsker at undersøge har hver modalitet dine fordele og ulemper. Desværre har alle tre metoder det samme problem: Selv hvis man finder noget, hvordan kan man så vide at det er årsagen til de gener eller smerter man er i gang med at undersøge? Hvor man tidligere troede at det kun var hos dem der havde ondt, at man fandt ”ændringer” på scanninger ved vi i dag, at de fleste scanningsfund er helt normale. Dette ved man på baggrund af flere store studier på ryg og nakke. Der har man fundet de samme ”ændringer” på MR scanninger og røntgenbilleder hos raske personer, som det man så hos dem der havde ondt. Derfor kan man sige, at netop undersøgelser som MR-scanning, røntgen m.fl. sjældent bidrager med nyttige oplysninger, som kan gøre en forskel for dine smerter. Derfor vil en scanning i langt de fleste tilfælde være overflødig.
Har en Scanning eller et røntgenbillede betydning for om jeg kan få behandling?
Hos Apex Fysio er vi specialister i muskuloskeletal fysioterapi. Dette betyder at på klinikken har vi spidskompetencer i undersøgelse og behandling af kroppens muskler og led. Ved en konsultation hos os, er fokus på at identificere de faktorer der er medvirkende til eller vedligeholder dine bækkensmerter. Efter en grundig undersøgelse får du information og rådgivning om hvorfor det gør ondt, hvad du selv kan gøre samt hvad vi kan hjælpe dig med.
Som tidligere nævnt vil det for langt de fleste ikke være nødvendigt men en scanning eller et røntgenbillede, da dette kun i meget få tilfælde vil have betydning for valg af behandling. Skulle undersøgelsen midlertidig indikere en problemstilling, hvor en scanning eller et røntgenbillede vil kunne tænkes at bidrage med nyttig information vil du blive henvist til din egen læge, som vil tage en lægefaglig vurdering af dette. Når der foreligger en vurdering fra lægen samt et eventuelt scanningsvar vil vi i samarbejde finde frem til den bedste behandling for dig.