Fagspecialiserede i behandling af nakkesmerter i Aalborg
Har du ondt i nakken, så er du ikke alene. Faktisk er det, at få ondt i nakken er helt almindeligt og noget de fleste vil opleve på et eller andet tidspunkt i livet. I Danmark estimeres det, ifølge en rapport fra sundhedsstyrelsen fra 2015, at mere halvdelen af den danske befolkning vil opleve smerter fra nakke-skulder området indenfor en 14-dages periode. Med det store omfang er det ikke overraskende at nakkesmerter er årsagen til 6% af alle besøg hos en praktiserende læge og 23% af alle besøg hos en fysioterapeut eller kiropraktor. Nakkesmerter er endvidere skyld i 16% af alle sygedage i Danmark.
I de nedenstående afsnit har vi forsøgt at komme omkring nogle af de spørgsmål vi ofte bliver stillet omkring nakkesmerter, herunder de mulige årsager til nakkesmerter, hvad du selv kan gøre samt hvad en fysioterapeut vil kunne hjælpe dig med.
Årsager til nakkesmerter
Nakkesmerter kan komme af mange årsager:
Det kan f.eks. vise sig som et akut ”hold” i nakken, længerevarende nakkesmerter (også kaldet kroniske nakkesmerter hvis det har varet mere end 3 måneder), der være gradvist er tiltage over tid, idrætsrelaterede nakkesmerter eller piskesmæld (whiplash) som følge af en bilulykke (du kan læse mere om piskesmæld her), for blot at nævne nogle enkelte årsager. Fælles for de nævnte eksempler er, at man sjældent kan identificere hvor smerten kommer fra.
Netop fordi man kun sjældent kan give en specifik struktur skylden for smerterne vil der kun i meget få tilfælde være behov for at få taget et røntgenbillede eller MR-scanning. Når hverken MR-scanninger eller røntgenbilleder er vigtige for behandlingen af nakkesmerter skyldes det at det man kan se på billederne fra dem der har ondt er fuldstændig det samme som man kan finde hos personer uden nakkesmerter (du kan læse mere scanninger her). Med problemets omfang og de mange forskellige årsager er det klart, at der også er mange myter omkring nakkesmerter, hvilket vi tidligere har skrevet om her.
Hvad kan du selv gøre, når du har ondt i nakken?
I de fleste tilfælde, f.eks. ved akut opståede nakkesmerter, går symptomerne over af sig selv inden for en uges tid. Mens smerterne står på, kan man med fordel undgå de stillinger og aktiviteter der forværrer ens smerter. Det vil også hjælpe, at holde sig så aktiv som symptomerne tillader, da dette kan være med til at man kommer sig hurtigere. I enkelte tilfælde kan der være et behov for smertestillende medicin til at dulme smerterne. Føler du et behov for smertestillende bør du drøfte dette med din læge.
Går smerterne ikke over af sig selv, tager de til i styrke eller har de stået på over længere tid bør du kontakte en dygtig fagperson med specialviden på området. Der kan du få klarlagt årsagen til dine gener samt hvad der skal til for at du kan blive fri for smerterne. Du bør ligeledes søge hjælp hvis dine nakkesmerter skyldes et uheld som f.eks. et biluheld eller en idrætsskade. Det samme gør sig gældende hvis du oplever at dine nakkesmerter begynder at giver symptomer og smerter der trækker ned i armen (du kan læse mere om udstrålende smerter her).
PhD uddannet fysioterapeuter til behandling af nakkesmerter
Hos Apex Fysio bliver du mødt af en specialist som tager sig af dig. Ikke to personer med nakkesmerter er ens, hvorfor vi hos Apex Fysio skræddersyer både undersøgelse og behandling til lige nøjagtig dit problem (du kan læse mere om hvad du kan forvente under en konsultation hos Apex Fysio her) så du kan få den rigtige behandling fra start.
Når man først har fået ondt i nakken kan man blive bekymret over om smerterne går over igen eller om der er noget alvorligt galt med nakken. Dette er helt naturligt, hvorfor vi hos Apex Fysio har specielt fokus på at give dig en fyldestgørende forklaring på netop dine smerter, samt hvad du selv kan gøre. Du vil modtage øvelser, der er målrettet mod at fjerne eller lindre netop dine gener. Det gode ved øvelser er, at du efter en grundig instruktion selv vil kunne udføre disse. Dermed vil du være godt på vej til selv at afhjælpe dine gener.
I nogle tilfælde kan fysioterapeuten også anvende mobiliserende teknikker eller manipulationer. Sådanne teknikker kan have en kortvarig lindrende effekt og dermed lette det, at komme i gang med lindrende øvelser. I langt de fleste tilfælde vil der kun skulle bruges nogle ganske få konsultationer før du vil være smertefri eller have opnået tilfredsstillende bedring. De resterende gener vil du herefter kunne klare på egen hånd ved at følge de anbefalinger du har fået fra os.