Behandling af kæbesmerter i Aalborg

  Kæbesmerter er mere almindelige end man skulle tro og faktisk noget som rigtig mange danskere døjer med. Man kan få ondt i kæben af mange årsager og det kan således dække over alt fra smerter fra kæbens muskler og led til tandpine. Har man fået ondt i kæben er det heller ikke ualmindeligt at man kan opleve symptomer så som smerter i ansigtet og hovedpine. Smerterne kan opstå akut eller komme over tid. Akutte kæbesmerter kan f.eks. opstå efter et tandlægebesøg eller noget så simpelt som et gab, hvor man efterfølgende oplever smerter eller at leddet ”låser” mens smerter der kommer over tid f.eks. kan opstå ved at man skærer tænder. Har man først fået indt i kæben kan dette f.eks. komme til udtryk når man skal tygge maden og vil typisk være mere intense når man skal tygge ”sej” mad såsom en bøf.

  I de nedenstående afsnit har vi forsøgt at komme omkring nogle af de spørgsmål vi ofte bliver stillet omkring kæbesmerter, herunder de mulige årsager samt hvad du selv kan gøre og hvad en fysioterapeut vil kunne hjælpe dig med.

   Årsager til kæbesmerter

   Selve kæbeleddet sidder få centimeter foran øregangene og det vil ofte være herfra at man oplever smerter, der bl.a. kan give udstrålende symptomer i kæberegionen. Der findes mange årsager til, at man kan få smerter herfra. Er smerten opstået akut kan den være meget intens til en start men vil ofte aftage i intensitet over tid. Har man et problem med kæben er det ikke ualmindeligt at man høre kliklyde fra leddet. Disse opstår fordi kæben bevæger sig hen over en lille brusk-skive der sidder inde i selve leddet og er i sig selv helt ufarlig. Det er heller ikke ualmindeligt at man i nogle tilfælde kan være begrænset i hvor meget man kan åbne munden. Er der tale gener der kommer over tid vil de ofte starte som spændinger i kæbemusklerne, med tiltagende smerter og gener over tid. Dette kan f.eks. forekomme hvis man skærer tænder eller hvis man lige har fået lavet et hul i en tand, men hvor bidefalden er ændret ift. det der var før. Dette kan påvirke den måde kæben arbejder på, hvilket igen kan påvirke musklerne.

   Ud over problematikker fra selve kæben kan andre problemstillinger så som nakkeproblemer have en indirekte virkning på kæben ligesom nakkesmerter sommetider kan maskere sig som kæbeledsmerter. Netop af denne årsag vil de for langt de fleste være relevant at undersøge nakken hvis man lider af gener fra kæben (vi har tidligere skrevet om nakkesmerter her). Da det heller ikke er ualmindeligt at man oplever man hovedpine i forbindelse med kæbesmerter bør man også undersøge dette for at sikre at dette ikke skyldes problemstillinger fra kæben og ikke andre årsager (vi har tidligere skrevet om hovedpine her).

   Kæbesmerter kan behandles

   Selv om man ofte oplever gener fra kæbemusklerne og det dermed ville være nærliggende kun at fokusere på disse, f.eks. ved at massere musklerne, er dette ikke løsningen på problemet. Selv om det formentlig vil kunne give en kortvarig lindring at massere musklerne, fjerner det ikke årsagen og spændingerne vil derfor komme igen efter kort tid. Er der tale om akutte og stærke smerter kan man kontakte lægen ift. mulighederne for at lindre symptomerne med smertestillende. Oplever man, at man spænder op i kæbemusklerne når man er på arbejde kan man med fordel prøve at ændre sin arbejdsstilling. Skyldes det derimod at man skære tænder bør man kontakte sin tandlæge som kan rådgive ift. om en bideskinne kunne være en løsning. Er disse tiltag ikke nok til at fjerne generne, kan det være en ide at søge hjælp hos en kvalificeret fysioterapeut. Hos Apex Fysio får vi løbende folk henvist fra tandlæge med henblik på at få udredt de tilbageværende problemstillinger.

   PhD uddannet fysioterapeuter til behandling af kæbesmerter

   Hos Apex Fysio bliver du mødt af specialiserede fysioterapeuter, som vil foretage en grundig undersøgelse, ikke bare af kæbeleddet, men også andre relevante områder, som f.eks. nakken, der i nogle tilfælde også kan bidrage til generne. Når lige netop din problemstilling er identificeret vil du i samråd med fysioterapeuten få lagt en plan for hvordan du hurtigst muligt kommer af med dine gener. Der vil være specifik fokus en grundig information om din problemstilling, hvad du selv kan gøre samt instruktion i relevante øvelser for dig. For nogle personer kan det være nødvendigt at involvere din tandlæge for sikre en optimal behandling af din problemstilling mens der for andre kan være behov for manuelle teknikker og øvelser. Ikke to personer er ens, hvorfor alt bliver skræddersyet til netop dit problem. Kort sagt, har du ondt i kæben er du i de bedste hænder ved Apex Fysio.