Behandling af diskusprolaps i Aalborg

  Rigtig mange vil på et eller andet tidspunkt i deres liv opleve smerter fra nakken, skulderen, lænden eller bækkenet og samtidig opleve det der ofte beskrives som udstrålende symptomer i arme eller ben. Faktisk er det så almindeligt at det i folkemunde har fået sit helt eget udtryk, når man har ondt i ryggen og samtidig udstrålende smerter ned i et ben, nemlig iskiassmerter. At kalde det iskiassmerter er teknisk set ikke forkert, da dette blot henviser til at man har ondt i området hvor iskiasnerven løber. Omvendt, er iskias gener ikke et særligt præcist udtryk, da det kan dække over utroligt mange symptomer og lige så mange årsager, hvilket vi kommer lidt om i afsnittene nedenfor.  Selv om man ikke har et tilsvarende udtryk for nakke eller skulder gener der trækker ned i armene er dette stadig meget almindeligt.

  I de nedenstående afsnit har vi forsøgt at komme omkring nogle af de spørgsmål vi ofte bliver stillet omkring diskusprolaps og udstrålende smerter, herunder hvad du selv kan gøre samt hvad en fysioterapeut kan hjælpe dig med.

   Smerter fra en diskusprolaps

   Der kan være mange årsager til at man har smerter der trækker ned i en arm/hånd eller et ben/fod. Noget kan skyldes det, der på fagsprog kaldes refererede smerter men kan også være noget der trykker på en nerve, som f.eks  en diskus prolaps. Selv om symptomerne til forveksling kan lige hinanden er mekanismen bag forskellig. Uanset om det er det ene eller det andet, der giver symptomerne, så bliver mange ofte bange når de oplever at smerter fra nakken eller ryggen begynder at trækker ud i armen eller ned i benet. I langt de fleste tilfælde er der dog intet at bekymre sig om og faktisk er udstrålende smerter noget som forekommer hyppigt i forbindelse med skader på kroppens muskler og led. Overordnet kan man inddele disse udstrålende gener i to kategorier, nemlig refererede smerter og dem der påvirker en nerverod. Refererede smerter er noget de fleste har oplevet, f.eks  hvis nogen trykker på en øm muskel i nakke-skulder området og man oplever at smerterne stråler væk fra området, f.eks ud i skulderen. En irritation af nerverod kan komme af mange årsager hvor en af dem er diskusprolaps, som er en skade på den båndskive, der ligger mellem ryghvirvlerne. Ved en prolaps kan selve disken ændrer form og direkte eller indirekte irriterer en af de nærliggende nerver. Når noget generer en nerve kan det give symptomer, som f.eks sovende fornemmelser i arm/ben, kraftnedsættelser eller påvirkede reflekser (f.eks. en ændret knærefleks).

   En stor del af symptomerne stammer fra en hævelse omkring selve nerven hvor den kommer ud fra rygsøjlen. Dette kan til en vis grad sidestilles med en hævelse efter en ankel efter man er vredet om på denne. De fleste kender fornemmelsen af at sidde med en hævet ankel og dunkende smerter efter for eksempel en uheld på fodboldbanen. Dette er dog sjældent sat i sammenhæng med længerevarende smerter. Tværtimod opfattes en ankelforstuvning oftest blot som ”en del af sporten”. Ankelskaden har man derfor typisk lettere at forholde sig til fordi man kan se den og man forventer at den bliver bedre af sig selv. Det samme gælder faktisk for en prolaps. Man har lavet en irritation, der giver nogle midlertidige symptomer, men for langt de fleste bliver de helst symptomfrie igen. Faktisk vil en stor del af den danske befolkning have en prolaps uden overhovedet at have oplevet nogen form for symptomer.

   Behandling af diskusprolaps

   For langt de fleste vil man anbefale en aktiv tilgang, hvor man med træning og øvelser forsøger at mindske symptomerne. Kun i meget få tilfælde, hvor der er meget omfattende symptomer, vil man overveje at henvise til en MR-scanning. Endvidere vil man i nogle få tilfælde overveje om vurdering hos en rygkirurg er nødvendig. En MR scanning er oftest kun nødvendig hvis man overvejer en operation, hvilket man kun vil overveje i meget få tilfælde. Flere undersøgelser på området viser faktisk, at man ikke er bedre stillet med en operation sammenlignet med at en aktiv tilgang.

    

   Ved udstrålende smerter til benene bør man være opmærksom på følgende symptomer:

   • Svært ved at holde på vandet eller komme af med vandet
   • Bliver følelsesløs i det omkring baller/inderside af lår (det område du sidder på, på en stol)
   • Får problemer med at styre foden når du går.

   Oplever du ovenstående symptomer skal du søge læge med det samme. Disse er heldigvis sjældne, men noget man bør være opmærksom på, så man kan få din rigtige behandling hurtigst muligt.

   PhD uddannet fysioterapeuter til behandling af diskusprolaps

   Hos Apex Fysio bliver du undersøgt og behandlet ud fra de oplevede symptomer du kommer med. Uanset om man mistænker en prolaps eller der er tale om refererede smerter vil du altid modtage en grundig undersøgelse af en ekspert på området. Efter undersøgelsen vil du blive rådgivet omkring symptomerne samt hvordan smerterne kan/bør håndteres samt hvad tiltage du selv kan gøre. Endvidere vil du blive instrueret i relevante øvelser der kan mindske og bedre dine gener.

   Dem der har oplevet symptomerne fra en diskusprolaps vil kunne nikke genkendende til at man vare gerne vil have symptomerne til at gå hurtigst muligt. De gode nyheder er, at i langt de fleste af tilfældene går de i sig selv, mens det kan være sværere at spå om hvor lang tid dette vil tage, da ikke to er ens. For nogle forsvinder symptomerne inden for gange få uger men det kan tage måneder for andre.  Ofte opstår symptomerne akut. Dette betyder at de tager til relativt hurtigt (nogle timer) fra man har lavet en bevægelse som udløste smerterne. Sundhedsstyrelsen har udgivet retningslinjer omkring hvordan udstrålende gener fra nakke og lænd bør håndteres. I retningslinjerne hvor det bl.a. fremhævet at tiden i sig selv vil have en positiv effekt på generne og at du bør holde dig så aktiv som dine smerter tillader. Hos Apex Fysio kan du være sikker på at du modtager behandling er der på højeste niveau uanset om det er ryg eller nakkesmerter som giver gener. Faktisk har netop vores fysioterapeuter hjulpet sundhedsstyrelsen med at udarbejde retningslinjerne for behandling af netop disse områder. Så kort sagt, hos Apex Fysio er du i gode hænder mens vi hjælper dig af med dine smerter.