Behandling af bækkensmerter og bækkenløsning i Aalborg

    Bækkensmerter beskrives ofte som en slags lændesmerter, som forekommer hyppigt i forbindelse med graviditet (hvor de kaldes bækkenløsning). Selv om man sagtens kan have bækkensmerter uden at være gravid, er det meget hyppigt i forbindelse med graviditet. Faktisk vil op mod 85% af alle kvinder få ondt i bækkenet under graviditet, hvorfor det nærmest kan sige, at det er unormalt hvis ikke man har oplevet det. Efter fødslen, vil bækkensmerterne oftest aftage gradvist over tid. Studier viser dog at op mod 10% af kvinder, døjer stadigvæk med bækkensmerter i årene efter en fødsel. Dette er ret højt tal, hvis man tænker på antallet af fødsler alene i Danmark. Under en graviditet gennemgår kroppen mange ændringer, som typisk går i sig selv i månederne efter fødslen. Øget bevægelighed får ofte skylden for at smerter fra området, hvorfor dette er typisk kaldet ”bækkenløsning”. Under graviditet er det ikke blot helt normalt, men faktisk en nødvendighed m at bækkenleddene bliver mere bevægelige for, at barnet kan komme ud den naturlige vej. Selv om der kan være mange årsager til at smerterne varer ved efter fødslen skyldes dette sjældent at der er problemer med øget bevægelighed (hypermobilitet) eller fejlstilling i bækkenets led, hvilker desværre er en meget hyppig misforståelse. At man har fået denne opfattelse skyldes nok desværre at der er mange ”eksperter” der har sagt at netop et hypermobilt bækken eller fejlstillinger i bækkenets led var årsagen til smerterne. Dette har disse ”eksperter” påstået uden at have haft den nødvendige viden eller det meget avancerede tekniske udstyr som er nødvendig for at kunne lave denne vurdering. Faktisk er der flere undersøgelser der netop har vist at bevægelser i bækkenet er fra naturens side er ret små. Ved sammenligninger af folk med smerter fra bækkenet og raske personer, så er der ingen forskel i bevægelighed af bækkenet. Så kort opsummeret er det sjældent bækkenets bevægelighed der er årsagen til at man får ondt fra området.

      Årsager til bækkensmerter

      Selv om smerter fra bækkenet sandsynligvis ikke skyldes problemer med bevægelighed, kan man stadigvæk have ondt derfra. Faktisk er det sådan at op mod 1/3 af de personer, som henvender sig med lændesmerter har er en del af årsagen at finde fra bækkenets led. Der er mange faktorer som kan give smerter i området hvor de hyppigste er

      • Trauma, f.eks efter et fald hvor man er landet på bagdelen
      • Graviditet
      • Gigtsygdom (reumatoid artrit, morbus Bechterew (ankylosis spondylopoetica), urinsyregigt

      Er disse faktorer udelukket ved hjælp af en grundig undersøgelse, er det vigtigt at identificere hvad det så er, der holder smerterne ved lige. Der meget der peger i retningen af, at måden bækkenet og lænden belastes, kan være den underliggende årsag. Desværre er der mange der har den opfattelse, at hvis smerterne kommer fra bækkenet, så kan man ikke gøre noget ved det. Dette behøver heldigvis ikke at være tilfældet og oftest handler det om at vælge den rigtige behandling til den rigtige person.  Har man vedvarende gener, vil det være en god ide at blive undersøgt af en kvalificeret fagperson.

      Lindring af bækkensmerter

      Har man allerede gennemgået en grundig undersøgelse hos en kompetent fagperson med den nødvendige uddannelse og fået bekræftet at ens smerter stammer fra bækkenet, er der en række ting man selv kan gøre. Er symptomerne opstået i forbindelse med graviditet, vil man typisk anbefale ændringer i måden man belaster kroppen på. Eksempler på dette er kan f.eks være

      • Undgå aktiviteter hvor der kommer hårde stød/belastninger på et ben ad gangen som f.eks ved løbe eller hop.
      • Gør det ondt at støvsuge kan man prøve at dele dette op i mindre intervaller.

      Endvidere vil man anbefale at man ikke at strække ud på musklerne omkring bækkenet fx på bagsiden af låret og i lysken, hvilket er en hyppig misforståelse. Selv om dette kan godt give en kortvarig smertelindring vil i udstrækning ofte bare forværre tilstanden i det lange løb. Generelt set vil fysisk træning være første valg i forhold til komme over smerterne. Man skal vælge det træningsform og type som man selv bedst kan lide. Gør det ondt at træne, er det fornuftigt at kontakte en kvalificeret fagperson for at få hjælp til valg af øvelser.

      Specialiserede fysioterapeuter til behandling af bækkensmerter

      Hos Apex Fysio er vi specialister i muskuloskeletal fysioterapi. Dette betyder at på klinikken har vi spidskompetencer i undersøgelse og behandling af kroppens muskler og led, herunder bækkenet. Ved en konsultation hos os, er fokus på at identificere de faktorer der er medvirkende til eller vedligeholder dine bækkensmerter. Efter en grundig undersøgelse får du information og rådgivning om hvorfor det gør ondt, hvad du selv kan gøre samt hvad vi kan hjælpe dig med. Som regel kræver det ikke behandling for at komme af med bækkensmerter, men i større grad fornuftig råd og vejledning. Vi lægger stor vægt på at inddrage dig i forløbet, for at sikre at du kan hjælpe dig selv med at komme af med generne. Dette gør vi med en fyldestgørende forklaring af problemet og med aktive øvelser du kan udføre hjemme eller på arbejde. Denne aktive tilgang sikrer at du kan selv gøre noget godt for dine bækkensmerter mens de står på.

      For nogle kan der være behov for en forebyggende indsats, afhængig af hvad vedkommende skal tilbage til. Dette kan f.eks være fysisk krævende arbejde, sport mm. For langt de fleste vil der være tale om nogle få konsultationer, hvorefter man kan vende tilbage til en almindelig hverdag, fritidsaktiviteter mm.