Hjernerystelse – En usynlig lidelse

  Har du fulgt med i nyhederne hen over påsken kan du ikke have undgået at høre, at hjernerystelse er et væsentligt problem i Danmark. At der netop i denne tid er fokus på hjernerystelse skyldes udgivelsen af ”Vidensrapport om let hovedtraume, herunder hjernerystelse” for henholdsvis børn og voksne, der udkom i starten af marts. Af rapporten fremgår det, at hjernerystelse, let hovedtraume, commotio cerebri (kært barn har mange navne) dækker over en tilstand, der rammer ca. 25.000 danskere årligt. Heldigvis er det under en 1/3 af dem der bliver ramt, som oplever længerevarende gener.

  Billede af rapport

   

  Behandling er ikke ensartet og ofte fragmenteret

  DR.DK kan man bl.a. læse et interview med den daglige leder af Dansk Center for Hjernerystelse, Hana Malá Rytter, som udtaler “Folk med hjernerystelse møder et meget fragmenteret system, og de føler sig ikke altid mødt. De savner information og vejledning og møder mange forskelligartede beskeder. De savner en koordineret tilgang og møder lange ventetider på en relevant behandling”.  Hun siger endvidere, at det ikke kun er dem med hjerneryselse, der savner et overblik og behandlingsmuligheder, det gælder faktisk også fagpersoner:

   

  Fagpersonerne udtrykker frustration over, at de oplever systemet som fragmenteret. De mangler både henvisningsmuligheder og har uklare henvisningsveje. Der er ikke nogen klar handleplan for, hvordan folk med forskellige faglige baggrunde kan kommunikere og arbejde sammen om personerne, forklarer hun.

   

  Dette billede af at både dem med hjernerystelse og fagprofesionelle har svært ved at gennesmskue henvisnings- og behandlingsmuligheder er noget vi kan genkende hos Apex Fysio. Hos os hører vi ofte historier om et langt og kringlet forløb gennem sundhedsvæsnet, med mange forgæves forsøg på forskellige typer af behandling. Mange oplever frustration over, at det kan være så svært at finde den rigtige hjælp og at det kræver et relativt stort overskud fra den enkelte at finde sin egen vej gennem systemet. Dette resulterer ofte i et længere forløb end hvad der måske ville have været tilfældet hvis de havde fået den rigtige hjælp fra start. Netop et fokus på at forbedre indsatsen til dem med senfølger er vigtigt, understreger Hana Malá Rytter

   

  Hvis vi forbedrer indsatsen overfor folk med senfølger, er jeg sikker på, at vi vil kunne kurere flere. Folk ville lide mindre, og vi vil kunne få folk til at vende hurtigere tilbage til arbejde og uddannelse. Det vil have en kæmpe effekt på de her folks livskvalitet.

   

  Vi kunne ikke være mere enig, den rigtige behandling til den rigtige patient er yderst vigtig, specielt når man taler om en tilstand, som er så individuel som hjernerystelse.

   

  Apex Fysio kan hjælpe dig

  Hos Apex Fysio har vi stor erfaring med at hjælpe personer med hjernerystelse og hvis du gerne vil læse mere om hvad der kan give hjernerystelse, hyppige symptomer, hvad man skal være opmærksom på, hvad man selv kan gøre eller hvordan vi kan hjælpe dig, så kan du læse mere på dette link. Skal vi hjælpe dig med din hjernerystelse kan du kontakte os på mail eller telefon.