Får man ondt af at sidde?

  Du skal sidde i en korrekt siddestilling ellers får du ondt”, det er noget de fleste af os har hørt på et eller andet tidspunkt. I disse uger, hvor mange danskere sidder mange timer i en bil på vej på ferie, gør mange sig tanker om de nu også kan holde til at skulle sidde så længe. Netop udsigten til at man muligvis for ondt, er det der for mange til at sidde eller stå på en bestemt eller købe en af de såkaldte holdningskorrigerende trøjer, som har været meget populære gennem de seneste år. Men hvor vigtig er holdning egentlig?

  Smerter ved at sidde?

  Kan man få ondt af at sidde? Det simple svar er ja, men svaret er nok ikke så simpelt alligevel. Et nyt studie fra Aalborg Universitet har vist at selv raske personer inden for bare 15min. arbejde ved en computer kan begynde at opleve smerte og ubehag, uanset om man sidder med en ret ryg eller sammensunket. Ser man på disse resultater, så lader det ikke til at der findes en optimal siddestilling, men i stedet handler det nok mere om tiden man sidder i stillingen.

  Forside på videnskabelig artikel om siddestilling og nakkesmerter

  Vil det være en ide med en holdningskorrigerende trøje?

  Skal jeg arbejde med at ”optimere min holdning” eller vil det være en ide i at bruge en holdningskorrigerende trøje, som dem man gennem de seneste år har kunnet se i reklamerne og på de sociale medier? Det er spørgsmål vi hyppigt hører og det simple svar er nej. En gruppe forskere kiggede i 2019 på alt den forskning der var lavet på området og her fandt man har ikke noget bevis for, at man skulle anbefale bruge af de såkaldte holdningskorrigerende trøjer. Dette er fulgt op af et studie fra 2022, som viser at de holdningskorrigerende trøjer ikke ser ud til at påvirke holdningen når man har den på sammenlignet med ikke at have den på.

  Betyder holdning så intet for om man får smerter eller ej?

  Ja og nej. Får man ondt af at være i en bestemt stilling, så kan det være en ide at bruge mindre tid i denne. Dette er dog ikke det samme som at der findes gode og dårlige stillinger…det vigtige lader til at være tiden man bruge i en given stilling frem for selve stillingen.

  Jeg får ondt af at sidde, hvad kan jeg selv gøre?

  I det tidligere nævnte studie omkring computerarbejde kunne blot 5min pause, hvor deltagerne stod op, fjerne de gerne de havde oplevet. Omsætter man det til en almindelige hverdag, så kan man sige, at begynder du at føle gener i nakke og ryg efter at have siddet eller stået i en stilling over tid, så kan du måske lindre dine gener bare ved at skifte stillingen. Sidder man på arbejde kunne må også gå op og hente en kop kaffe, gå en tur til printere eller andet det giver mulighed for at skifte stilling (Du kan læse mere om kontorarbejde og holdning her). Skal man køre mange timer i bil og man ikke længere kan finde en komfortabel stilling, kunne det være en fin indikation af at nu er det tid til en kort pause inden man kører videre.

  Hvad med træning og øvelser?

  Træning er altid en god ide, også på arbejdspladsen og det behøver ikke være tidskrævende. Faktisk har et tidligere dansk studie vist at selv ganske få minutter træning pr dag kan have en positiv effekt på smerte og ømhed fra nakke/skulder området. Og selv om det næsten lyder for godt til at være sandt, så ser det faktisk ud til at hvis man træner med småøvelser i arbejdstiden, så kan det faktisk nedbringe sygefravær på arbejdspladsen.

   

  Har du gener som ikke er gået over af sig selv, så kan det være en god ide at drøfte dette med en fagperson. Kontakt Apex Fysio i dag på 51 95 15 15, så vi kan hjælpe dig af med dine gener.