Virtual Reality som smertebehandling?

  Computerspil og Virtual Reality (VR) bliver ofte stillet i et dårligt lys, men er det kun dårligdomme, der følger med at når man lader sig opsluge af en VR oplevelse? Et nyligt studie fra Aalborg Universitet peger i retning af, at der måske også kan være nogle positive sider…specielt for dem der har ondt. I studiet viste forskerne, at personer med fibromyalgi tolererede smerte i længere tid når de anvendte VR sammenlignet med uden VR. Det sammen viste sig også er være tilfældet for raske personer.

  Så hvorfor er VR interessant til smerter?

  Smerter kan være svære at behandle og hos f.eks. personer med fibromyalgi kan smerter være årsagen til, at man ikke har lyst til at træne og være fysisk aktiv, da dette ofte er forbundet med en oplevet forværring af deres smerter. Denne umiddelbare forværring af smerter kan virke lidt paradoksal, da træning og fysisk aktivitet faktisk kan have en positiv effekt på smerter over tid. Med dette i tankerne, så vil en tilgang, der kan mindske smerteoplevelsen have en mulig effekt på, hvad man kan før man oplever smerter. Dette understøttes af forskning, der indikerer større smertereduktion over tid, hvis man træner med VR sammenlignet med ikke at bruge VR. Til sammen betyder dette, at VR måske kan være et lovende redskab, som en del af en træningsintervention til dem der har ondt.

  Er det kun VR der virker?

  Man kan måske opnå samme effekt, som ses ved VR med mange andre tilgange, da forskere mener at årsagen til at VR virker er ”distraktion”. Distraktion betyder blot, som du nok allerede har gættet, at man bliver distraheret fra det man ellers havde fokus på, som i dette tilfælde ville være smerteoplevelsen. Samme distraktion vil man formentlig kunne opnå, ved at fordybe sig i noget man synes er interessant. Et eksempel der delvist vil kunne forklares med distraktion, er oplevelsen af udføre dagligdagsaktivitet som f.eks. rengøring eller løbe en tur, som kan føles som hårde og til tider meget kedelige aktiviteter. Tager man i stedet et par hører telefoner på med noget musik man godt kan lide, en spændende lydbog eller interessant podcast, så føltes det måske ikke helt så hårdt (eller kedeligt) og tiden flyver afsted mens man gøre rent eller løbe en tur…man er blevet distraheret.

  Hvad kan du selv gøre?

  Så hvad kan du gøre? Prøv næste gang du f.eks. skal gøre rent, at lytte til noget musik du godt kan lide, og se om det kan gøre opgaven lettere at overkomme. Hvis det virker, så kan du prøve samme tilgang til andre aktiviteter og hvis ikke det virker, så har du givet det et forsøg. Hvad så hvis man er færdig med dagens ”kedelige” aktiviteter og har ondt, er der så noget man kan gøre? Måske, du kan prøve at lade dig distrahere ved at fordybe dig i en god bog, se en film eller måske bare tale med en om et emne som man finder spændende (og som ikke leder tankerne hen på smerter). Hverken VR eller de andre forslag ovenfor vil have en varig effekt på smerterne alene, men måske de kan være med til, at nogle af de aktiviteter der kan påvirke smerteoplevelsen over tid, bliver lettere at overkomme.