Løfter dit barn tungt? Det spørgsmål stiller #JP om dit barns skoletaske

  Løfter dit barn tungt? En computer får hurtigt skoletasken til at bryde anbefalingerne….sådan lyder overskriften på en artikel, som Jyllands Posten lagde online her i weekenden. I artiklen kan man læse, at sundhedsfaglige eksperter advarer mod at børn har en bærbar computer med i tasken, da vægten på skoletasken så kan blive for høj, som igen kan give rygsmerter. Som praktiserende fysioterapeuter og forskere, der har fokus på fakta og evidens, bliver man en lille smule træt, når man endnu engang læser sådanne artikler, der hvert år plejer at udkomme omkring skolestart efter sommerferien i August. Vi har faktisk tidligere skrevet om præcist dette emne. I år er denne cyklus så skubbet en smule, så det nu passer med opstart efter COVID-19 nedlukning. Deværre ændrer denne forskudte timing ikke på det faktum, at det er skræmmekampagner der er baseret på holdninger og meninger frem for viden og fakta. For er det farligt for et barn at bære en skoletaske, der vejer mere end 10% af barnets kropsvægt??? Ifølge ekspertudsagn i #JP så er svaret, ja, og artiklen går videre og nævner at det kan have vidtrækkende konsekvenser: ”Konsekvenserne er, at de får ondt og smerter. I værste tilfælde er der risiko for, at de får skæve rygge og skæve bækkener”… DETTE ER IKKE KORREKT OG KAN IKKE STØTTES AF FORSKNING PÅ OMRÅDET!!! Når vi skriver med store bogstaver, så er det for at pointere hvor vigtigt vi mener det er, at man ikke skal gøre nogen unødige bekymret for om et barn tager skade af at bære sin skoletaske. Faktisk har ikke mindre end to store systematiske oversigtsartikler inden for de seneste år forsøgt at opsummere den forskning, der er på området og dermed endelig besvare spørgsmålet om skoletasker giver børn rygsmerter. Konklusionen af begge disse omfattende studier er, at forskningen ikke kan understøtte, at der skulle være en sammenhæng mellem vægten af et barns skoletaske og øget risikoen for udviklingen af rygsmerter.

  Kære forældre…

  Kære forældre, der siden du havde læst JP´s artikel, har været bekymret for om dit barn allerede har taget skade af at bære sine skoletaske eller er bekymret for om det er med fare for helbredet på både kort og langt sigt, når dit barn skal have skoletaske på i skolen på mandag …Tag det helt roligt, det er ikke farligt, dit barns ryg er stærk og kan sagtens bære en almindelig skoletaske.

  Kære sundhedsfaglige eksperter…

  Kære sundhedsfaglige eksperter, vi syntes det er vigtigt, at I kan være med til at guide medierne og hjælpe journalister med at forstå hvad der er op og ned, når vi snakker krop og sundhed…det er ikke altid let! Det er et vigtigt stykke arbejde, som potentielt kan hjælpe mange…men, når I udtaler jer, vil I så ikke godt sikre jer, at det I siger også holder vand (Læs: understøttes af den tilgængelige evidens på området). Ellers ender det med misforståelser og unødige bekymringer hos dem der skal læse jeres budskaber.

   

  God søndag til jer alle 🙂

  #JP #Mangelpåfaktatjek #fakenews #skræmmekampagne #mangelpåevidens

  Kilder:

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31421006/

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29720469/