Søvn og smerter

  I en nylig avisartikel fra Irland, fortalte en række forskere om hvordan søvn kan påvirke smerter fra kroppens muskler og led. Forskning har vist en stærk sammenhæng mellem søvnproblemer og række faktorer som f.eks hjerte- kar sygdomme, overvægt, stress, angst, depression og dårlig koncentrationsevne. Endvidere kan dårlig søvn have negativ påvirkning på immunforsvaret, som gør os bl.a mere modtagelige over for infektioner.

   

  Det er helt naturlig, at når man har ondt kan dette forstyrre nattesøvnen, men det er nok de færreste der har tænkt på at det også kan gå den anden vej. Forskning på området har vist, at dårlig nattesøvn øger risikoen for at udvikle smerter. Dette er påvist i en række smertetilstande, bl.a. lændesmerter, nakkesmerter og skuldersmerter. Faktisk har man i studier vist, at helt normale raske personer kan få øget smertefølsomhed hvis man bare frarøver dem deres nattesøvn. Vores smertesystem går i et slags alarmberedskab, der gør, at vi kan opleve smerter fra almindelige ting som det at bevæge os. De fleste vil kende dette, hvor man bliver øm i hele kroppe, fra tilstande hvor kroppen bekæmper infektion ligesom influenza.

   

  Søvn har ikke kun betydning for smerte men også for emotionel velbefindende. Et godt eksempel på dette er depression. I et Norsk studie har man vist en stærk sammenhæng mellem søvnkvalitet under graviditet og risikoen for udvikling af depression. Ydermere fandt man, at depression under graviditet øgede risikoen for bækkenrelateret smerter efter fødsel. Så kort opsummeret kan man sige at en god nats søvn har stor betydning for både psykisk og fysisk velvære.

   

  Hvordan kan jeg forbedre min nattesøvn?

  1. Prioriter din søvn og lav en plan.

  Den travle hverdag betyder ofte, at når dagens opgaver er overstået er det sengetid. Her der er det mange, som vælger at udskyde sengetiden for at nå lidt hyggetid foran fjernsynet. Dette kan betyde færre timer på søvnkontoen, når dagen efter byder på en tidlig start. For at øge kvaliteten af søvnen bør man undgå at drikke kaffe/te/energidrikke, rygning mm., som kan holde os vågen. Endvidere skal vi undgå hård fysisk træning kort tid før sengetid, da træning har opkvikkende effekt på nervesystemet.

   

  1. Gør træning til en vane.

  Den gavnlige effekt af træning bl.a på søvn er vist i flere videnskabelige undersøgelser. Mange føler, at de mangler overskud til at træne pga. træthed eller smerter. I disse tilfælde kan det være fornuftigt at få hjælp fra en fagperson til at lave et træningsprogram, som passer til dit niveau. Individuelt tilpasset træning kan hjælpe med at reducere dine smerter og forbedre din nattesøvn. Dog skal man ikke træne i timerne op til man skal sove, da træning ofte virker opkvikkende.

   

  1. Sindet skal også ”trænes”.

  Hvis vi lider af stress, angst eller depression, er der øget risiko for at udvikle smerter og  dårligere nattesøvn. Det er vigtigt at tage hånd om disse faktorer, da de kan have stor indflydelse på både søvn og smerter. Mange livssituationer kan øge disse problemer, hvorfor det kan være nødvendigt at få hjælp til at håndtere dem hvis det er vedvarende. Nogle gange kan løsningen ligge i simple tiltag som f.eks. at snakke med nogen, træne, læse, høre musik, danse, meditere eller være sammen med familie og venner. I vanskelige situationer er det dog anbefalet, at man får hjælp fra en kvalificeret sundhedsperson.

   

  1. Udeluk en underliggende sygdom.

  Hvis ikke du har en forklaring på hvorfor du sover dårlig, vil det altid være en god idé at kontakte lægen. Lægen kan undersøge, om der er en underliggende forklaring som bør tages hånd om

   

  Selv om dårlig nattesøvn påvirker mange, som har ondt, er dette ikke tilfældet hos alle. For at finde årsagen til dine smerter er det en god idé at blive undersøgt af en kvalificeret sundhedsperson. Dette vil sikre relevant og individuelt tilpasset behandlingsforløb, som passer til dine behov. Vil du vide mere så kontakt Apex Fysio på 51951515.