Apex Fysio i medierne – Ondt i nakken?

  På forsiden af BT kunne man i går læse, at nakkesmerter er et stort problem i Danmark. I artiklen fremgår det, at stadig flere opsøger behandling for nakkesmerter. Faktisk er det så almindeligt, at ifølge en rapport fra sundhedsstyrelsen, så har 50% af alle haft ondt i nakke eller skuldre indenfor de seneste 2 uger. Nakkesmerter er ansvarlig for 6% af alle besøg til lægen og 23% af alle besøg til en kiropraktor eller fysioterapeut. Netop grundet det store omfang har sundhedsstyrelsen udarbejdet en rapport om hvad man skal gøre, når man har fået ondt. Steffan Wittrup Christensen fra Apex Fysio blev i den forbindelse interviewet omkring problemet. Når det lige er Steffan man har kontaktet, så er det fordi, at han har været med til at udarbejde Sundhedsstyrelsens nye anbefalingerne. Du kan læse mere om disse retningslinjer her.

  Gode råd om nakkesmerter

  I artiklen får ”mobilnakke”, som vi tidligere har skrevet om et par ord med på veje. Her fremhæver Steffan at det jo ikke er mobilen der er årsagen til nakkesmerterne. I stedet skal årsagen nok nærmere findes i tiden man bruger i en bestemt stilling. Du vil opleve de samme gener hvis det havde været en bog. ”Bog-nakke” eller ”strikke-nakke” lyder bare ikke så ”sexet” og derfor har vi ikke hørt om dette i medierne. I artiklen kommer Steffan blandt andet med råd om at holde sig aktiv, hvis det er muligt for smerterne. Ligeledes gives der et bud på en forklaring på hvorfor så mange i dag får ondt. En af årsagerne til at mange oftere oplever nakkesmerter i dag end tidligere, kan måske skyldes at vi har mere stillesiddende arbejde.

  Misforståede anbefalinger

  Det er dog ikke kun positive ord, som artiklen får med på vejen. En kiropraktor, der blev interviewet til samme artikel angav at hvis nakkesmerterne ikke går over af sig selv kan det være nødvendigt med en MR-scanning. Dette er en uheldig udmelding, da det er i strid med den viden man har på området. Faktisk forholder det sig sådan, at man meget sjældent vil have gavn af en MR scanning. Flere studier har vist, at de ”fejl” man tidligere troede var årsagen til smerterne, kan man også finde hos raske personer. Så skal man stille det lidt på kanten, kan man sige, at selv om man finder noget på en MR-Scanning, der kan ”forklare” ens smerter behøver de ikke være årsagen hertil. Med denne nye viden bliver værdien af en MR-scanning meget ringe, da den ikke vil ændre ved det man skal gøre for at afhjælpe smerterne.

  Kan en MR-scanning så ikke bruges?

  Oftest vil en MR-scanning ikke bidrage med noget. Dog vil der i enkelte, helt særlige tilfælde, kunne være anledning til at få en MR-scanning. Dette vil være hvis man mistænker, at der er en anden underliggende sygdom som er årsagen til smerterne.  Kort opsummeret kan man sige, at med mindre man mistænker alvorlig sygdom, vil det ikke være noget at vinde på at få en MR-scanning. Vi har tidligere skrevet et kort indlæg om MR-scanning, som du kan finde her.

  Ondt i nakken, hvad så?

  Hører du til en af de mange der har fået nakkesmerter, vil første råd være at se tiden an. Som tidligere nævnt, skal man holde man sig aktiv og så vil nakkesmerterne for langt de fleste forsvinder af sig selv. Har man fået ondt i nakken og går det ikke over af sig selv, vil det altid være en god ide at få en vurdering af en sundhedsfaglig person med viden på området. Du kan læse mere om nakkesmerter her

  Ønsker du at komme af med dine nakkesmerter, så ring til 51951515 eller send os en mail på info@apexfysio.dk og så tager vi kontakt til dig. Hos Apex Fysio står Aalborgs bedst uddannede fysioterapeuter klar til at hjælpe dig.