Træning – hvor lidt er nok?

  Det er godt at være kommet i gang – men hvor længe skal vi blive ved?

  Nu er 2017 kommet godt i gang og mange føler nok at de har fået ”brændt” julehyggen af i fitnesscentret. For mange er vægttab det eneste formål med træningen, men at dyrke motion regelmæssig kan have stor betydning hvis vi gerne vil mindske risikoen for at vi livstruende sygdomme. Men hvor meget skal vi motionere, hvis dette er vores eneste mål? Dette har en gruppe forskere undersøgt i en ny artikel som kan ses her. I studiet kiggede forskerne på dødeligheden hos knap 64.000 voksne mennesker over en 18 års periode. Der kiggede de på om træningsvaner kunne reducere dødeligheden. Uden de store overraskelser viste det sig, at man kan reducere risiko for hjerte- kar sygdomme eller kræft hvis man motionerer. Det interessante var dog, at der ikke var forskel mellem dem som delte træningen ud over hele ugen og dem som valgte at afvikle sin træning i et træningspas fx i weekenden. Sundhedsstyrelsens anbefalinger lyder på 30 minutters fysisk aktivitet om dagen, som stemmer overens med WHO´s anbefalinger. Dette studie viser til gengæld, at et hårdt træningspas om ugen vil effekten være den samme som de daglige 30min. Der er dog andre og flere gavnlige aspekter ved træning hvilket fremgår af denne artikel i #Jyllandsposten.

  Weekend krigeren

  Det kan for nogen forstås som om, at alt ud over et hårdt træningspas om ugen er spild af tid. I den sammenhæng bør man dog huske på, at træning påvirker ikke kun vores kredsløb. Muskler, led og ledbånd bliver også påvirket af træning, hvorfor denne skal tage hensyn til disse strukturer også. Det er velkendt, at skader ofte opstår i forbindelse aktiviteter så som ”old-boys” fodbold eller lignende. Dem så pådrager sig en skade til den slags aktivitet er ofte personer som ikke træner regelmæssig. Når de til gengæld kommer ud på banen, tager glæden over og fokus på egen fysiske evner/begrænsninger forsvinder. Typisk medfører dette træningsømhed i varierende grad, mens det nogen gange resultere i deciderede skader. Kort sagt, selv om man spiller ”old-boys” fodbold er det vigtigt at man holder kroppen i form til denne belastning.

  Hvilken type træning er bedst?

  En måde at reducere risikoen for skader på muskler og led vil være at dele træningen op mindre bider. Optimalt set skal disse bider bestå af varierende træning af varierende intensitet. Et spørgsmål vi ofte får er ”hvad skal jeg træne for at holde mig sund og rask?”. Det simple svar er: man skal dyrke den type motion man synes er sjov. Hvis træning opleves som kedelig eller meningsløs, så falder interessen for den, til fordel for en afslappende aften på sofaen. Alt det som får pulsen til at stige og give og sved på panden vil forbedre vores sundhed. Man skal dog huske at træningen kan ikke stå alene. Faktorer så som sund kost og god nattesøvn har også stor betydning for det udbytte vi får af træning. Hvis der ikke er sammenhæng mellem disse elementer, får vi mindre energi til at gennemføre træningen på et niveau hvor den hjælper bedst muligt.

  Træning og smerter

  Forskningen har vist at træning kan reducere smerter og smertefølsomhed hos personer med smerter fra muskler og led. Nogle gange kan det til gengæld være svært, at skelne mellem smerter pga. en skade og træningsømhed. Træningsømhed forekommer oftest hos dem, som opstarter træning efter en pause, skifter til et nyt program eller ny type træning.  Træningsømhed, som kan opleves i dagene efter en træning er en stammer fra de muskler man hovedsageligt har brugt i træningen. Dette er helt naturligt og vil typisk aftage over 2-5 dage før det er væk. Hvis smerten bliver ved, kan det dog være fornuftigt at kontakte en kvalificeret sundhedsperson. En fysioterapeut kan hjælpe dig af med smerterne samt give dig råd og vejledning i forhold til træningen. Kontakt Apex Fysio for at høre hvordan vi kan hjælpe dig af med dine smerter.