Børn får skader i nakken ved at bruge mobilen…………..eller gør de?

    Brug af mobilen kan ikke skade din nakke

    Har man her til morgen læst Politiken eller Jyllandsposten, får man indtrykket af at vi lever livet farligt……eller det gør vores børn, hvis vi skal tro aviserne. Af aviserne fremgår det, at børns brug af skærmen på mobilen eller tablet giver nakkeskader og hovedpine, der ellers kun ses hos voksne. Aviserne har interviewet flere fagfolk, der alle udtaler, at de behandler et stigende antal børn med hovedpine og nakkesmerter. En lignende ”nyhed” blev vist på TV2 tidligere på året (se vores opslag på Facebook fra d. 2/3-2016). Fælles for alle medier er, at de blæser nogle almindelige gener ud af proportioner. At flere børn og unge søger behandling kan skyldes mange årsager og desværre understøtter nyhedsmedierne ikke deres påstande med videnskabelig dokumentation. Sagt på en anden måde, de kan ikke dokumentere, at det er brug af mobil eller tablet, der er problemet. Vi kommer nok aldrig til at høre begreber som skak-nakke, strik-nakke eller bog-nakke, mens mobilnakke er almindeligt kendt. Vi understreger, at det ikke er farligt at bruge tablet eller smartphone, bare man ikke gøre det hele tiden!  Det handler om hvor lang tid vi er i en given stilling og ikke at nogen stillinger skulle være “farlige”. Alle kan være enige i, at børn skal ikke bruge for meget tid på computer, tablet eller lignende, men ”trusler” om hvor galt det kan gå er sjældent vejen frem. Kort opsummeret, er det hverken mobilen eller din tablet der giver skader men en tid du holder hovedet i samme stilling, der kan give problemer.

    Børn og træning

    Den teknologiske revolution vi har været vidne til over de sidste årtier, har ikke kun haft sine positive sider. Vores jobs er gået fra at være fysisk krævende til at være stillesiddende. Hyppigheden af livstilsrelaterede sygdomme som for eksempel fedme, hjerte- kar sygdomme og diabetes II stiger i alarmerende fart. Mest bekymrende er dog de tal, som viser at fysisk aktivitet hos børn er faldende. Dette er sandsynligvis kernen i problemet. Vores krop er bygget til fysisk belastning, træning og anstrengelser. Bruger vi kroppen, forbedrer vi dens evne til at tåle belastning. Modsat, bruger vi ikke kroppen, bliver den ringere til at tåle de belastninger den udsættes for. Ønsker man at blive mere aktiv anbefales det klart at man finder en aktivitet som man syntes er interessant. Har man fundet det, så kommer motivationen af sig selv uanset om man er barn eller voksen. Trods udsagn fra mange såkaldte ”eksperter”, så findes der ikke noget der peger på at nogen former for fysisk aktivitet eller træning skulle være bedre end andre. Dette har vi skrevet om tidligere her og her. Ønsker man at blive mere fysisk aktiv, vil det oftest være lettere at starte med noget let tilgængeligt. Et godt eksempel er noget så simpelt som en gå-tur næsten når som helst; at gå en tur, ud og spille fodbold, en tur i svømmehallen, en cykeltur osv. Det behøver ikke at være meget for hjælpe.

    Når smerterne bliver ved

    Nogle gange kan problemet være mere komplekse end at smerterne går væk af sig selv med almindelig træning. En kvalificeret sundhedsperson vil med grundig undersøgelse kunne finde hvad problemet sandsynligvis skyldes og igangsætte et relevant behandlingsforløb. På Apex Fysio er vi specialister i undersøgelse af kroppens muskler og led og vil derfor kunne hjælpe med dette. En mastergrad i muskuloskeletal fysioterapi og ph.d-grad med fokus på muskuloskeletale problemstillinger gør at vi har det højeste opnåelige uddannelsesniveau på området.

    Har du behov for råd og vejledning i forhold til vedvarende smerter eller gener så kontakt os på 51951515 eller på info@apexfysio.dk. Vi tager godt i mod dig og sørger for at du får netop den hjælp du har brug for.