Kan et blåt mærke (cupping) fjerne mine smerter?

    Der har været en del snak i medierne om det nyeste trend inden fra sports verdenen i forbindelse med OL, ”Cupping”. Mange har lagt mærke til, at nogle atleter har blå cirkler på deres hud, der ligner meget symmetriske blå mærker. Har man læst diverse artikler har man kunnet finde forklaring på ”mærkerne”, som skyldes en behandling, der har til formål at øge blodgennemstrømingen ud af musklen for at fjerne nogle af de affaldsstoffer som hober sig op der i forbindelse med træning og konkurrence. Behandlingsformen, der bliver klassificeret som alternativ behandling, er ikke ret udbredt i Danmark, men er vidt udbredt i asien…..og nu også hos de olympiske atleter.

    Behandlingsmetoden menes at stamme fra 1500 tallets Egypten og indebærer at sugekopper placeres på huden over den symptomatiske kropsdel. Ved at suge luften ud af koppen, typiske med en pumpe, kommer der vakuum inde i koppen, som gør at den begynder at trække i huden og det væv som ligger umiddelbart under huden. Når trykket bliver tilstrækkeligt, sprænger blodkarrene under huden som forårsager en blødning ud i huden – Ja det er er korrekt, at de blå mærker faktisk bare er et ”avanceret” sugemærke, som de fleste nok husker fra deres skoleår.

    Selv om behandlingen ikke betragtes som værende farlig, er den terapeutiske effekt af den til gengæld sandsynligvis meget lille. Når vi skriver sandsynligvis, er det fordi der kun er lavet meget lidt forskning på området og det der er lavet er ikke af ret god kvalitet, hvorfor man ikke rigtigt kan vurdere effekten. Man kan dog passende stille sig selv spørgsmålet ”får det musklerne til at arbejde bedre, hvis jeg sprænger blodkarrene i den overliggende hud?”.

    I 2012 var det den farvestrålende kinesiotape som alle atleterne skulle have, i år er det blå mærker efter cupping…..hvad mon det bliver i 2020?

    Har du smerter eller andre symptomer der ikke går over af sig selv, vil det altid være en god idet at du kontakter en kvalificeret sundhedsperson, som kan hjælpe dig videre og svare på dine spørgsmål.