Hvor tung må en skoletaske være?

  Skoletaske

  Mange bekymrede forældre henvender sig i disse dage for at høre efter hvilken type skoletaske vil være bedst for deres børn, så de ikke får ondt i ryggen. Svaret er ganske simpelt ”vælge den skoletaske som dit barn synes er fed”. Denne udmelding er i stærk kontrast til meget af den skrækpropaganda fra såkaldte ”eksperter”, som i disse dage ytre sig i landets medier. Kort opsummeret understøttes ovenstående anbefaling af følgende punkter:

  • Børnene har ikke tasken på skulderne længe nok til at den kan have negativ indflydelse ryggens sundhed. Det er helt naturligt at blive træt i skuldre eller ryg fra tid til anden og er ikke nødvendigvis tegn på at noget er galt.
  • Vores børn har en stærk ryg, som kan tåle stor belastning
  • Kroppen er ikke skabt til den samme belastning over lang tid. Dette gælder for alle, også vores børn. Typisk behøver man ikke at bekymre sig for ensidig belastning hos vores børn i og med at de er typisk meget aktive.

  I det store sammenhæng er det vigtigt at huske det sidste punkt, da forskningen har vist at smerter hos børn i nakke, ryg og skuldre skyldes flere faktorer end bare skoletaskens vægt. Faktorer som for eksempel søvn, motion, kost samt psykisk velbefindende er mindst ligeså væsentlige faktorer og der har vist sig at være relateret til smerter hos børn og teenagere.

  Oplever dit barn smerter og generne der ikke går væk af sig selv, vil det altid været et godt råd at opsøge en kvalificeret fagperson for at høre hvad man kan gøre.

   

  Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22078064